Loro Parque -vetoomus

Kanariansaarilla sijaitseva Loro Parque -eläinpuisto tunnetaan miekkavalasnäytöksistä, joita matkanjärjestäjät Tjäreborg, Finnmatkat, Aurinkomatkat ja Lomamatkat tarjoavat retkikohteena erityisesti lapsiperheille. Puisto kätkee sisälleen kuitenkin monta surullista eläinkohtaloa, SeaWorldin valaskasvatusta ja jopa valaskouluttajan traagisen kuoleman, mistä johtuen matkanjärjestäjien tulisi poistaa se retkitarjonnastaan välittömästi.

Loro_parque_vetoomuskuva

Loro Parquessa asuu kuusi SeaWorldin omistuksessa olevaa miekkavalasta, jotka esiintyvät päivittäin. Yksi valaista on luonnosta kiinni otettu Morgan-niminen naaras, jonka näytöskäyttöön ei kansainvälisten sopimusten nojalla ole lupaa. Tutkijat epäilevät, että Morgania on tarkoitus käyttää SeaWorldin miekkavalaiden geenipohjan laajentamiseksi.* Puisto tunnetaan myös miekkavalas-kouluttaja Alexis Martinezin kuolemasta vuonna 2009. Martinezin väkivaltaisen kuoleman aiheuttanut Keto-niminen urosvalas esiintyy puistossa edelleen.

Miekkavalaat eivät kuulu vankeuteen. Pienet, virikkeettömät altaat aiheuttavat niille stressiä, aggressioita, sairauksia ja jopa kuolemia. SeaWorldin miekkavalaista 92 % on kuollut alle 25-vuotiaina, kun taas luonnossa valaat voivat elää jopa 80–90-vuotiaksi. Saadakseen lajityypillisen määrän liikuntaa vangitun miekkavalaan tulisi uida 1400 kertaa altaan ympäri päivässä.** Lisäksi miekkavalaat ovat äärimmäisen sosiaalisia ja perheorientoituneita eläimiä, jotka viettävät koko elämänsä perheidensä seurassa. Loro Parquen SeaWorldista lainassa olevat valaat on kuitenkin erotettu emoistaan hyvin varhaisessa iässä, mikä tekee niiden elinolosuhteista entistä sietämättömämpiä.

Me allekirjoittaneet vaadimme, että Suomessa toimivat matkanjärjestäjät Tjäreborg, Finnmatkat, Aurinkomatkat ja Lomamatkat lopettavat miekkavalaita riistävän viihdetoiminnan tukemisen ja luopuvat Loro Parquesta retkikohteenaan. Suomalaisille ei tule tarjota eettisesti kestämättömiä retkikohteita, jotka perustuvat eläinten kärsimykseen.

Animalian Valasryhmä toimittaa tämän vetoomuksen kaikille yllämainituille matkanjärjestäjille. Kiitos, että välität!

Allekirjoita vetoomus TÄÄLLÄ.

*Spiegl M. V. & Visser I. N. (2015). CITES and the Marine Mammal Protection Act: Comity and Conflict at Loro Parque – White Paper on Whale Laundering. http://www.freemorgan.org/pdfs/Spiegl-Visser-2015-CITES-and-the-MMPA-Comity-and-Conflict-at-Loro-Parque.pdf.

**http://uk.whales.org/sites/default/files/orcas-in-captivity-infographic.pdf

Mainokset