Lolita – maailman yksinäisin miekkavalas

lolita
Kuva: Animal Legal Defense Fund

Lolita on maailman vanhin vankeudessa elävä miekkavalas. Se on asunut nelivuotiaasta asti hotellin uima-altaan kokoisessa betonialtaassa Miamissa, Floridassa. Lolitan tarina on sydäntä särkevä esimerkki julmuudesta, jota eläinten vankeudessa pitäminen pahimmillaan on. Lolita oli neljävuotias, kun se vangittiin Puget Soundin salmessa Washingtonissa elokuussa 1970. Sieltä se myytiin Miami Seaquariumiin, jossa se on asunut viimeiset 46 vuotta.

Ensimmäinen miekkavalas vangittiin vuonna 1961. Whale and Dolphin Conservationin mukaan sen jälkeen vähintään 150 miekkavalasta on vangittu ei puolilla maailmaa. Näistä 56 elää edelleen vankeudessa kahdeksassa eri maassa. Miekkavalaat ovat villieläimiä, joiden vankeudessa pitäminen ja viihdekäyttö ovat eettisesti väärin. Vankeudessa elävät miekkavalaat, kuten Lolita, erotetaan äideistään hyvin nuorina. Miekkavalaat ovat sosiaalisia laumaeläimiä ja siten yksin tai tuntemattomaan laumaan eristäminen aiheuttaa miekkavalaille monenlaisia ongelmia, kuten stressiä ja aggressiota.

lolita2
Kuva: Save Lolita

Lolitan tapaus on erityisen ongelmallinen. Sen asuinpaikka, maailman pienin miekkavalaan asuttama allas, ei täytä Yhdysvaltain maatalousviranomaisten asettamia vähimmäismääräyksiä ja rikkoo räikeästi muun muassa Yhdysvaltain eläinten hyvinvointia koskevaa asetusta.

Määräysten mukaan Lolitan kokoisen miekkavalaan tankin tulisi olla vähintään 14,6 metriä leveä. Lolitan allas jää reilusti tämän alle ollessaan ainoastaan 10,6 metriä leveä. Luonnossa miekkavalaat voivat uida jopa 100 kilometriä vuorokaudessa. Sanomattakin on selvää, että tämän kokoisessa tankissa se jää vain haaveeksi.

Orca Network on kehittänyt suunnitelman Lolitan vapauttamiseksi turvapaikkaan, josta paluu sen luonnolliseen elinympäristöönsä olisi mahdollista. Vuosia kestävä työ Lolitan vapauttamiseksi ja Miami Seaquariumin tuomiseen oikeuden eteen on ollut haastavaa, eikä työtä helpota Yhdysvaltain viranomaisten vastahakoisuus valvoa omien säännöksiensä noudattamista. Tapausta käsitellään jälleen oikeudessa ensi toukokuussa, kun Miami Seaquarium vastaa haasteeseen uhanalaisten eläinten säädöksen (Endangered Species Act) rikkomisesta.

Lolitan tilanne on surullinen esimerkki miekkavalaiden ja muiden eläinten viihdekäytön ongelmista joka puolella maailmaa. Ennen kuin tämä väärinkäyttö tunnustetaan ja Lolitan elinolosuhteita muutetaan, tämä maailman yksinäisin miekkavalas jatkaa elämäänsä yksin, kaukana vapaudesta.

Lue lisää:

Save Lolita

Orca Network

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s