Bahamalla kamppaillaan delfiinien puolesta

Maailmalla matkatessa saa olla tarkkana siitä, mihin roposiaan kuluttaa, sillä moni mukavalta kuulostava elämys saattaa kätkeä taakseen eläinten täysin tarpeetonta kärsimystä. Tämän ovat saaneet tuntea nahoissaan myös delfiinit – kirjaimellisesti. Nykyään delfiinien kanssa voi kuulemma jopa synnyttää, jos vain pätäkkää riittää (emme suosittele, sillä eettisten syiden lisäksi tämä saattaa vaarantaa syntyvän lapsen terveyden: vauva voi saada delfiiniltä tervetuliaislahjaksi esim. herpestartunnan).

Vaikka Suomen delfiinitilanne näyttää valoisalta, tehtävää riittää muualla. Hetki sitten Animalia vetosi monen muun järjestön rinnalla Bahamalla toimivaan Carnival Cruise -risteily-yhtiöön, jotta se lopettaisi erään pöyristyttävän delfiinejä hyväksikäyttävän viihdemuodon tukemisen. Vetoomuksesta päävastuussa ovat tunnettu Whale and Dolphin Conservation (WDC) -järjestö sekä bahamalainen ruohonjuuritason järjestö reEarth. Tapaus kuvaa valitettavan hyvin sitä, miten vaikeaa delfiinien viihdekäytön kieltäminen ja lopettaminen saattaa olla silloin, kun pelissä on suuria rahoja.

Tapahtumien keskiössä on delfiinien kanssa uimista tarjoava Nassaun kupeessa omalla saarellaan sijaitseva Blackbeard’s Cay -niminen kohde, jonka omistaa Blue Illusions -niminen yritys. Saarella on kahdeksan delfiiniä, jotka elävät rantaveteen aidatulla pienellä alueella. Olosuhteet ovat, yllätys yllätys, järkyttävät: vedenpinnan korkeus on keskimäärin vain pari metriä eikä alueella ole auringonsuojaa, mikä tarkoittaa sitä, että eläimet ovat koko ajan alttiina auringolle. Vapaudessa elävät delfiinit voisivat paeta kuumuutta ja säteilyä syvempiin vesiin. Delfiinejä varten ei ole myöskään tehty evakuointisuunnitelmaa hurrikaanien varalle.

Kuva: WDC
Kuva: WDC

Toimintaa vastoin tuomioistuimen määräystä

Delfiinien kammottavista olosuhteista johtuen Bahaman korkein oikeus päätti jo vuonna 2014, että Blackbeard’s Cay on suljettava ja delfiinit siirrettävä pois. Oikeus myös perui Blue Illusionsin kaikki toimiluvat alueella. Oikeuden päätöstä ei ole kuitenkaan vielä tähänkään päivään mennessä pantu täytäntöön. Sen sijaan Bahaman hallinto suunnittelee jopa toisen delfiinilaitoksen avaamista turisteille. Blackbeard’s Cay on saanut toimia laittomasti, vastoin korkeimman oikeuden määräystä, jo kahden vuoden ajan.

Miten tämä on sitten mahdollista? Voi vain veikkailla tapauksen takana vaikuttavia tekijöitä. Ensimmäisenä tulee mieleen korruptio. Oikeudenkäynnin aikana selvisi, että Blue Illusionsin kahdeksan miljoonan dollarin hanke sisälsi huomattavia maankäyttöön liittyviä rikkomuksia. Mittavia suunnitelmia oli muun muassa toteutettu ilman rakennuslupia. Korkein oikeus totesi tuomiota langettaessaan Bahaman pääministerin ja kaupungin suunnittelukomitean toimineen vastoin valtuuksiaan. Tästä huolimatta Blackbeard’s Cay saa jatkaa toimintaansa – laittomasti, edelleen.

Bahaman hallitus ei siis ole pannut korkeimman oikeuden tuomiota täytäntöön. Sen sijaan Blue Illusions on viimeisen kahden vuoden aikana upottanut Blackbeard’s Cayhyn neljä miljoonaa dollaria lisää tehden rakennusprojektin yhteisarvoksi 12 miljoonaa dollaria. Delfiinit viihdyttävät edelleen turisteja hävyttömän kurjissa olosuhteissa, vaikka ne olisi pitänyt siirtää jo aika päivää sitten parempiin olosuhteisiin.

Onni onnettomuudessa on, että kansainvälinen yhteisö on seurannut tapahtunutta pyöristyksen vallassa ja toiminut myös sen mukaisesti. Bahama muun muassa menetti paikkansa maailman kymmenen eettisimmän kohteen joukossa vuonna 2015.

Odottelemme Carnival Cruiselta vastausta WDC:n ja reEarthin kirjeeseen. Bahaman hallinnon petettyä delfiinit voidaan Blue Illusionsin toimet lopettaa tekemällä sen liiketoimista tuottamattomia. Jos risteilijät eivät vie turisteja delfiinisaarelle, sen toiminta tulee loppumaan. Bahaman suurin risteilytoimija, yhdysvaltalais-brittiläinen Carnival Cruise, on tehnyt linjauksia delfiinien kanssa uimista vastaan – nyt yrityksen on aika toimia linjauksensa mukaisesti.

reEarthin kamppailua delfiinien puolesta voi seurata esimerkiksi yhdistyksen Facebook-sivun kautta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s