Kaikki mitä matkailijan tulee tietää delfiinien viihdekäytöstä

Särkänniemen delfinaarion sulkeutumisen ansiosta delfinaariobisnes saa taskuunsa entistä vähemmän suomalaisten euroja. Tämä ei valitettavasti tarkoita sitä, että lakkaisimme kokonaan rahoittamasta tätä delfiinien julmaa hyväksikäyttöä, sillä houkuttelevat delfinaarionäytökset ja muut delfiinejä hyödyntävät huvitukset odottavat aurinkorannoilla varsinkin lasten kanssa lomailevia. Ja koska on talviloma-aika, on syytä muistuttaa lomailijoita syistä välttää delfinaarioita.

Nyrkkisääntö: Älä mene delfinaarioon

Delfiinien paikka on aina meressä, ei delfinaariossa. Joidenkin delfinaarioiden toimitavat saattavat olla eläinlähtöisempiä kuin toisten, mutta fakta on, ettei laitoksista yksikään pysty tarjoamaan delfiineille sellaisia elinolosuhteita, joita ne tarvitsisivat. Luonnossa delfiinit saattavat uida jopa 160 kilometriä vuorokaudessa ja sukeltaa 60 metrin syvyyteen. Mikään delfinaario ei mahdollista delfiineilleen tällaisia puitteita, jossa ne voisivat toteuttaa lajilleen tyypillistä käyttäytymistä.

”Keskivertokokoisessa altaassa elävän miekkavalaan tulisi uida 1400 kierrosta altaan ympäri päivässä, jossa sen uimamatka vastaisi lajille tyypillistä vuorokausittaista uintimatkaa.”[i]

Delfinaariot eivät myöskään pysty jäljittelemään eläinten tarvitsemaa monimuotoista meriympäristöä. Suurin osa laitosten altaista onkin tasapintaisia, pieniä ja virikkeettömiä. Tilanpuutteen aiheuttamien ongelmien seurauksena eläimet usein kehittävät häiriökäyttäytymismalleja.

Lisäksi vangittujen eläinten pakottaminen sosiaalisiin suhteisiin toisten, usein eri maantieteellisiltä alueilta tulleiden tai jopa kokonaan erilajisten eläinten kanssa aiheuttaa muutoksia niiden luonnollisissa ryhmädynamiikoissa, mikä puolestaan saattaa johtaa aggressiiviseen käyttäytymiseen, loukkaantumisiin, sairauksiin ja jopa kuolemaan. Vankeudessa elävät eläimet eivät pysty pakenemaan muiden samassa tilassa elävien eläinten aggressiivisuutta.

Elämää delfinaariossa voisi verrata Big Brother -taloon: toisilleen tuntemattomat yksilöt laitetaan pieniin virikkeettömiin tiloihin tekemään hölmöjä temppuja katsojien iloksi. Kuulostaa hauskalta? Erona kuitenkin on se, ettei yksikään taloon joutuneista ole mennyt sinne vapaaehtoisesti tai pääse sieltä koskaan pois, ryhmällä ei ole yhteistä kommunikaatiokieltä, moni talossa olijoista ei ole koskaan nähnyt maailmaa talon ulkopuolella ja kuolee ennenaikaisesti masennukseen. Ne, jotka ovat joskus eläneet normaalia elämää, eivät enää koskaan näe kotiaan ja läheisiään. Talossa syntyneet lapsetkin kuolevat useimmiten vauvoina.

Älä siis rahoita delfinaariotoimintaa. Näin säästyt rahoittamasta delfiinien kärsimystä.

Kuva: DolphinProject.net
Kuva: DolphinProject.net

Delfinaarioiden pohjasakka

(listaa päivitetään)

Suomalaisten suosikkilomakohteiden joukossa olivat vuonna 2014 Turkki, Espanja, Italia, Kreikka, Ranska ja Ruotsi. Loppuvuodesta Dolphinaria Free Europe -verkoston kautta on tullut monta ikävää uutista näidenkin maiden delfinaarioista. Jotkut laitokset eivät kerta kaikkiaan vain ole kiinnostuneita eläintensä hyvinvoinnista. Tässä pari esimerkkiä, jotka tiivistävät hyvin sen, mikä delfinaarioissa on vikana.

Turkki ja Taijin delfiininteurastus

Japanin Taijin delfiininteurastuksen ja ajojahtien tukeminen on varmasti vihoviimeinen asia, mitä tiedostava matkailija haluaa tehdä. Taijin toiminta on yksinkertaisesti julmaa. Vaikka Japani on kaukana, voi suomalainenkin tietämättään olla edesauttamassa Taijin delfiinien kauppaa. Matkallelähtijän kannattaa vilkaista vaikkapa Right Tourism -nettisivulta löytyvää lista delfinaarioista, joissa tiedetään olevan Taijissa pyydettyjä delfiinejä. Listalla on delfinaarioita esimerkiksi Egyptistä, Dubaista, Thaimaasta ja Turkista. Viimeksi mainitusta on kuulunut huonoja uutisia aivan vastikään, kun brittiläinen Marine Connection -järjestö raportoi, että eteläkorealaisesta Gujae Sea Worldista ollaan siirtämässä viisi Taijissa pyydettyä delfiiniä Antalyaan. Delfiinien lopullisesta sijoituspaikasta ei ole vielä tietoa.

Taijia saattaa vahingossa tukea myös epäsuorasti esimerkiksi matkustamalla lentoyhtiöillä, jotka kuljettavat koneissaan luonnosta pyydettyä delfiinejä. Whale and Dolphin Corservation -yhdistys kerää parhaillaan nimiä adressiin, jossa vaaditaan Star Alliancen lentoyhtiöitä lopettamaan kuljetukset. Voit allekirjoittaa vetoomuksen täällä.

Loro Parque

Loro Parque on Teneriffalla sijaitseva eläinpuisto, jota esimerkiksi Tjäreborg  mainostaa lasten suursuosikkina. Myös Finnmatkat JA Aurinkomatkat JA Lomamatkat tarjoavat retkiä tähän valaiden vankeuslaitokseen. Loro Parque on yksi Kanarian saarten tunnetuimmista vetonauloista ja kuuluisa erityisesti papukaijoistaan, mutta siellä on myös huomattavan suuri miekkavalasallas. Altaassa asustelee kuusi Sea Worldin omistuksessa olevaa valasta, jotka ovat Loro Parquessa pitkäaikaislainassa. Paikka nähdään Sea World -kytköstensä ja miekkavalaskouluttajan kuoleman takia myös Blackfish-dokumenttielokuvassa.

Loro Parquen pahimpiin synteihin lukeutuu osallistuminen ns. valaanpesuun (eng. whale laundering). Yksi sen kuudesta miekkavalaasta, nuori norjalainen Morgan-niminen naaras löydettiin muutama vuosi sitten Hollannin rannikolta, josta se vietiin Harderwijkin delfinaarioon. Luonnosta pelastettuja miekkavalaita ei lakisäännösten nojalla ole sallittua käyttää viihde- tai lisääntymistarkoituksiin, ja Morgankin olisi ollut hyvä kandidaatti mereen palauttamiseen. Tästä huolimatta se siirrettiin Sea Worldin omistukseen ja sijoitettiin Kanarian saarille, jossa se esiintyy suurille turistimassoille. Käytännössä Sea World osti Morganin Harderwijkiltä vastoin kaikkia lakipykäliä. Tämä oli mahdollista siksi, että luonnonvaraisten eläinten kohtelusta ei ole olemassa yhtä kansainvälisesti yhtenäistä lakia tai lakeja valvovaa viranomaista.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Sea World sai kaupan kautta haltuunsa nuoren sukukypsän valasnaaraan, jolla on eri geenikanta kuin sen muilla valailla. Sea Worldin mahdollisuuksia valaiden hedelmöittämiseksi ja lisääntymiseksi on viime aikoina kavennettu Yhdysvalloissa ja siksi yritykselle onkin erittäin kätevää pitää osaa valaista lainassa Euroopassa. Yllättävää ei ole sekään, että Loro Parque yrittää parittaa Morgania Sea Worldin sukukypsien urosvalaiden kanssa laittamalla sen ovulaatioaikana samaan altaaseen näiden kanssa[ii]. Morgan on geenikantansa takia Sea Worldille miljoonien dollarien arvoinen, sillä kaikki sen Loro Parquessa tuottamat jälkeläiset menevät suoraan yrityksen omistukseen ja ovat arvoltaan noin 15–20 miljoonaa dollaria yksilöltä.

Aiheesta lisää täältä, pitkistä tieteellisistä teksteistä pitäville täältä ja myöhemmin myös tässä blogissa.

Kolmården

Ruotsalainen koko perheen eläinpuisto Kolmården kätkee sisälleen lukuisia surullisia delfiinikohtaloita. Delfinaarion 47 toimintavuoden aikana sen altaisiin on kuollut 45 delfiiniä[iii] ­ – siis noin yksi eläin vuodessa. Viime aikoina Kolmårdenissa on suunniteltu suuren vuoristoradan pystyttämistä delfiinialtaan viereen[1]. Suunnitelma on huolestuttava siksi, että EU:n jäsenmaita säätelevässä direktiivissä 1999/22, joka koskee luonnonvaraisten eläinten pitämistä eläintarhassa, sanotaan selkeästi, että eläintarhojen on taattava eläimilleen korkeat elinstandardit. Dolphinaria Free Europe -verkoston mukaan jättimäisestä vuoristoratahankkeesta seuraisi vääjäämättä meluhaittoja delfinaarion altaisiin. Melusaasteen on todettu aiheuttavan delfiineille stressin ohella hormonaalisia muutoksia, aggressiota, ruokahalun katoamista ja kuulovaurioita. Hanke kertoo paljon siitä, mitä Kolmården ajattelee delfiiniensä hyvinvoinnista.

Delfiinien kanssa uiminen

Delfinaarioiden menettäessä suosiotaan pinnalle on noussut uusi tapa hyödyntää delfiinejä. Kukapa ei nimittäin haaveilisi leikkisien, merten älykkäimpien eläinten kanssa uimisesta. Tähän palveluun törmää varsinkin kaukomaiden matkakohteissa.

Delfiinien kanssa uimisessa on samat ongelmat kuin delfinaarioissa: Palveluntarjoaja käyttää usein vangittuja delfiinejä, jotka elävät kurjissa oloissa ja kärsivät korkeasta stressitasosta. Mikä pahempaa, delfiinien kanssa uiminen saattaa olla vaarallista myös ihmiselle, sillä delfiinit ovat villieläimiä ja koulutetutkin yksilöt saattavat käyttäytyä arvaamattomasti[iv]. Delfiinien tiedetään purreen uimareita ja aiheuttaneen mustelmia, raapaisuja ja jopa rikkoutuneita luita. Delfiinit myös välittävät tauteja, jotka saattavat tarttua ihmisiin.

Joskus palveluntarjoaja saattaa tarjota mahdollisuutta uida luonnossa elävien vapaiden delfiinein kanssa. Tämäkään toiminta ei ole eettisesti kestävää, sillä jatkuvat veneajelut ja uimarit delfiinien luonnollisilla elinalueilla aiheuttavat nekin stressiä eläimille ja saattavat häiritä kokonaisia populaatioita. Delfiinien tiedetään jopa lähteneen pois asuinalueiltaan tällaisen ihmistoiminnan seurauksena.

Hyviäkin vaihtoehtoja on

Myös valas- ja delfiinisafarit ovat nousseet suosioon viime vuosina. Valassafariyritysten tukemisella saattaa olla monia positiivisia vaikutuksia, kunhan valitsee matkanjärjestäjän huolella: sen avulla esimerkiksi entiset valaan- ja delfiininpyytäjät voivat siirtyä uuden, kestävän elinkeinon harjoittamiseen.

Jos suunnittelet valaiden bongaamista, palveluntarjoajan valintaan on syytä käyttää aikaa senkin takia, että pahimmillaan voi tulla tukeneeksi matkanjärjestäjää, joka väärillä toimitavoillaan häiritsee valasparvien elämää. Älä siis esimerkiksi valitse yritystä, joka lupaa valaiden näkemistakuun, vaan valitse yritys, joka panostaa ympäristön ja valaiden hyvinvoinnin vaalimiseen. Vinkkejä hyvän yrityksen löytämiseksi voi kysellä vaikkapa paikallisilta ympäristöjärjestöiltä.

Ainakin seuraaviin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota valintaa tehdessä: a) tarjoaako yritys turistien käyttöön matkaoppaan, joka kertoo valaista ja vastaa valaisiin liittyviin kysymyksiin, b) ottaako yritys osaa valastietoisuuden lisäämiseen esimerkiksi alueen kouluissa ja tarjoaako se koulutusmateriaaleja myös turisteille, c) tukeeko yritys valaisiin liittyvää tutkimustyötä, d) tarjoaako yritys tarvittavat välineet taatakseen turvallisuuden ja parhaimman mahdollisen elämyksen turisteille (tällaisia ovat esimerkiksi pelastusliivit, kiikarit ja lajien tunnistuskirjat) ja e) onko yrityksellä selkeät ohjeistukset siitä, miten valaita lähestytään niin, että niiden häirintä minimoidaan[v].

Lisää tietoa valassafarien eettisyydestä täällä.

Niina Lätti

kirjoittaja työskentelee Animalialla kampanja-avustajana

[1] Dolphinari Free Europe -verkosto kirjoitti aiheesta kannanoton Kolmårdenin johdolle viime vuonna. Johto ei ole toistaiseksi vastannut kannanottoon.

[i] http://uk.whales.org/sites/default/files/orcas-in-captivity-infographic.pdf, viitattu 8.1.2016

[ii] Spiegl M. V. & Visser I. N. 2015. CITES and the Marine Mammal Protection Act: Comity and Conflict at Loro Parque. Free Morgan Foundation. http://www.freemorgan.org/pdfs/Spiegl-Visser-2015-CITES-and-the-MMPA-Comity-and-Conflict-at-Loro-Parque.pdf

[iii] http://uk.whales.org/dolphins-held-in-captivity-sweden, viitattu 8.1.2016

[iv] http://uk.whales.org/issues/swimming-with-dolphins, viitattu 8.1.2016

[v] http://www.helsinki.fi/~lauhakan/whale/europe/austria/hoyt.html, viitattu 8.1.2016

Mainokset

5 thoughts on “Kaikki mitä matkailijan tulee tietää delfiinien viihdekäytöstä

  1. Kiitos tästä, aivan loistava juttu! Jaoin sekä Turkkitiedon Facebook-sivulla (Turkissahan tämä ongelma todella iso) ja siellä saanutkin jo yli 3000 näyttöä, sekä oman blogini Facebookissa. Toivottavasti tämä leviää mahdollisimman laajasti, jotta ihmiset vihdoin jättäisivät väliin nuo vierailut delfinaarioissa ja vastaavissa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s